Παρασκευή, Ιουλίου 27

Κ. Λαπαβίτσας: «Ερχεται η δραχμή»


Ο εκ Λονδίνου ορμώμενος ultra αριστερός οικονομολόγος κ. Κ. Λαπαβίτσας ξανακτύπησε, εμφανιζόμενος αυτή τη φορά περισσότερο σίγουρος από κάθε άλλη φορά, ότι «ήρθε η ώρα της δραχμής» και συγκεκριμένα ότι θα αναγκασθούμε να πάμε στη δραχμή. Μόνον που δεν σταμάτησε σ΄ αυτή τη διαπίστωση, την οποία, μεταξύ μας την κάνει εδώ και τρία χρόνια, αλλά προχώρησε και σ΄ένα βήμα περισσότερο. Ζήτησε να λογοδοτήσουν, όσοι έχουν ευθύνη για το ελληνικό κούρεμα των ομολόγων (PSI), το οποίο, όπως είπε σε συνεργάτη μου, δημιούργησε δυσμενείς συνθήκες με τη μετατροπή του χρέους σε διακρατικό.

***
Η έκπληξη όμως του κ. Λαπαβίτσα είναι οι επιθέσεις που κάνει, πρώτον εναντίον της τρόικας (η οποία έχει ξεφύγει, επειδή λειτουργεί ως... αλεξικέραυνο του ΔΝΤ) και εναντίον του... ΣΥΡΙΖΑ. Προχωρεί σε κριτική κατά του κ. Τσίπρα, από τον οποίο του ζητεί να έχει πιο... συντεταγμένες θέσεις και πιο ουσιαστικές προτάσεις στο θέμα της ανάπτυξης. Όσο για τα μέτρα που αποφάσισαν οι τρεις αρχηγοί, μαζί με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα, ο αριστερός οικονομολόγος και προάγγελος, όπως πολλοί τον χαρακτηρίζουν, της δραχμής, είπε ότι θα οδηγήσουν σε αδιέξοδο επειδή δεν υπάρχει περίπτωση να πετύχουν τον στόχο τους.

***
Δεν ξέρω που βασίζει τις εκτιμήσεις του, περί ερχομού ωσονούπω της δραχμής ο κ. Λαπαβίτσας, αλλά η τρόικα, μάλλον αισιόδοξη και... εύθυμη, πρόσεξα ότι ήρθε αυτή τη φορά: «Ααα ο Τύπος!» αναφώνησε ο κ. Πόουλ Τόμσεν μόλις ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τους δημοσιογράφους στον 6ο όροφο του υπουργείου Οικονομικών. Ευδιάθετος και ομιλητικός όσο ποτέ στο παρελθόν, ο επικεφαλής των ελεγκτών του ΔΝΤ απάντησε ακόμη και σε ερωτήσεις. «Θα φύγουμε πιθανόν στο τέλος της εβδομάδας. Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη αν και πότε θα επιστρέψουμε ξανά το Αύγουστο» είπε πριν μπει στο ασανσέρ. Όταν τον ρώτησαν αν πάει καλά η συζήτηση με την ελληνική κυβέρνηση η απάντηση ήταν μονολεκτική. «Absolutely» (απολύτως) σημείωσε εύθυμα, προβληματίζοντας ακόμη περισσότερο τους παριστάμενους στη σκηνή...

***

Το θέμα της Ιστορίας και του «συνωστισμού στη Σμύρνη», φαίνεται πως θα την κυνηγά συνεχώς τη βουλευτή Πειραιά της ΔΗΜΑΡ κυρία Μαρία Ρεπούση. Θέλετε ένα παράδειγμα; Προσκαλείται στα τηλεοπτικά πάνελ για να αναπτύξει τις προτάσεις στο θέμα της Παιδείας (είναι υπεύθυνη για το κόμμα της) και πάντοτε κάποιος συνομιλητής της θα της πετάξει «με τον συνωστισμό της Σμύρνης τι γίνεται;». Κάτι παρόμοιο συνέβη την Πέμπτη το πρωί, σε τηλεοπτική εκπομπή με θέμα την αποπομπή της πρωταθλήτριας κυρίας Βούλας Παπαχρήστου από την ελληνική ολυμπιακή αποστολή».

***
Η κυρία Ρεπούση, πιστή στις αρχές της περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαρακτήρισε «ρατσιστική την εν γένει συμπεριφορά» της νεαρής αθλήτριας. Δεν πρόλαβε καλά, καλά να ολοκληρώσει τη φράση της και νάσου πετιέται ο κ. Αθ. Πλεύρης γνωστός για τις πατριωτικές αντιλήψεις του και της είπε ξερά- κοφτά: «Ρατσισμός είναι όταν είπατε για τον συνωστισμό στη Σμύρνη». Η κυρία Ρεπούση μάλλον το περίμενε και του απάντησε σχεδόν αμέσως: «Βλέπω πως δεν αλλάξατε ιδέες, παρ΄ ότι αλλάξατε κόμμα». Και μετά έπεσε διάλειμμα...

***
Την ίδια στιγμή, μαθαίνω, ότι ο υπουργός Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος δεν θέλει καν να σκέφτεται ότι το φθινόπωρο θα τον βρει πιθανότατα με τα πανεπιστήμια κλειστά και ένα ανεξέλεγκτο μέτωπο στο χώρο της Παιδείας. Για το λόγο αυτό, γνωρίζω ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να φέρει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος τις αλλαγές στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ που θυμίζω ότι πέρυσι ψηφίστηκε με δικομματική συναίνεση. Δεν το είχε ψηφίσει όμως η ΔΗΜΑΡ η οποία τώρα πιέζει ασφυκτικά για τροποποιήσεις στο νόμο.

***
Και ξέρετε πως ονομάζει αυτές τις τροποποιήσεις; Αλλαγές για την... εφαρμογή του νόμου πλαισίου. Προσέξτε, δεν κάνει λόγο για κατάργηση ή τροποποίηση, αλλά για «αλλαγές» ώστε να συναντήσει λιγότερη αντίσταση. Ο κ. Ευ. Βενιζέλος ξέρω ότι έχει τηρήσει προσεκτική στάση και δεν έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ των τροποποιήσεων (ποιός ακούει την κυρία Διαμαντοπούλου). Παρά ταύτα οι βουλευτές του ΠαΣοΚ περιφέρονται σχεδόν πανικόβλητοι και μόνον με την ιδέα ότι μπορεί τώρα να κληθούν ουσιαστικά να αναιρέσουν όσα ψήφισαν (διακομματικά) πέρυσι. Μαθαίνω, πάντως ότι καμία τροποποίηση δεν πρόκειται να δεχτεί και να ψηφίσει ο κ. Γ. Παπανδρέου. Αν σ΄ αυτό τον ακολουθήσουν και οι λεγόμενοι «προεδρικοί» ή όσους θεωρούν εαυτούς μεταρρυθμιστές, μπορεί στο μέτωπο της Παιδείας να εκδηλωθεί η πρώτη σοβαρή ενδοκυβερνητική κρίση.

***

Συγχαρητήρια απέσπασε απ΄ όλους ο νεοδιορισθείς ως Ειδικός Εντεταλμένος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της ΕΕ πρώην ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ και πρώην υπουργός Εξωτερικών κ. Στ. Λαμπρινίδης. Τον συνεχάρη ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Μαρτιν Σουλτς, καθώς και οι ευρωβουλευτές. Ο κ. Λαμπρινίδης δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως «κηπουρός», του κ. Γ. Παπανδρέου. Μάλλον ως «άτυχος» του πρώην Προέδρου του ΠαΣοΚ μπορεί να χαρακτηρισθεί, αφού εγκατέλειψε την Ευρωβουλή (που ήταν αντιπρόεδρος) για να γίνει υπουργός Εξωτερικών, μία θέση την οποία δεν κράτησε για πολύ.

***
Μία άλλη («κηπουρός» και αυτή κατά τον κ. Γ. Φλωρίδη) δεν στάθηκε καθόλου άτυχη. Πρόκειται για την κυρία Τίνα Μπιρμπίλη που πήρε (λίγο πριν την κατάρρευση της κυβέρνησης Παπανδρέου) «θεσάρα» στον ΟΟΣΑ στο Παρίσι και παραμένει εκεί. Αυτές τις ημέρες συνεργάτης μου την είδε στην Αθήνα και την ρώτησε πώς πάει; «Άριστα, συνεργάζομαι άψογα με τους νέους υπουργούς» του είπε.

***
Ο κ. Μιχαλολιάκος της Χρυσής Αυγής πήρε (και πάλι) τα... όπλα (;) του και μάλιστα, εντός της αιθούσης της Γερουσίας. Αφού απείλησε όσους έχουν «δημοκρατικές και προοδευτικές ευαισθησίες», ότι θα έχουν κι άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις στο μέλλον, επιτέθηκε εναντίον της ΔΗΜΑΡ για το θέμα της αθλήτριας κυρίας Βούλας Παπαχρήστου λέγοντας: «Ο αποκλεισμός της Βούλας έγινε με πρωτοβουλία της ΔΗΜΑΡ, ένα κόμμα βγαλμένο από το ΚΚΕ Εσωτ.και από τα λεφτά του Τσαουσέσκου στην Ρουμανία». Εν συνεχεία προανήγγειλε (χειροκροτούμενος από τους Χρυσαυγίτες) ότι «θα τελειώσει αυτή την ιδεολογική τρομοκρατία της Αριστεράς» και κάλεσε τους Έλληνες να πυκνώσουν τις γραμμές της Χρυσής Αυγής «για να δώσουμε μαζί τον Αγώνα».

***
Το καλύτερο όμως σας το άφησα για το τέλος. Σε κάποια αποστροφή του εθνικιστικού λόγου του, είπε: «Πριν από τις εκλογές μάς είπαν ναζί. Στο μεσοδιάστημα μάς είπαν και πάλι ναζί. Εξακολουθούν να μας λένε ναζί. Κλέφτες κι απατεώνες δεν μας είπαν ποτέ»!!!


Πηγή : tovima.gr


Κοινωνική Ενημέρωση: Θέσεις εργασίας

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *