Τρίτη, Ιουλίου 31

Ποιος λαμβάνει τις αποφάσεις


Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΛΑΚΟΥΤΣΗΣ

Πριν από λίγο καιρό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε κείμενο με τη μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων για το μνημόνιο, τους στόχους που υπηρετεί, τα μέτρα πολιτικής που περιλαμβάνονται σε αυτό αλλά και τις δυνατότητες επαναδιαπραγμάτευσης που υπάρχουν.

Στόχος του μνημονίου, όπως αναφέρεται στο κείμενο, είναι η στήριξη της ρευστότητας της οικονομίας, η εξυγίανση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και η ανάκτηση της παραγωγικής βάσης.

Ειδικότερα το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια πλήρη σειρά φιλόδοξων και αλληλένδετων πολιτικών και ειδικότερα στο δημοσιονομικό μέρος, μέτρα για τον περιορισμό του ελλείμματος και τη σταδιακή μείωση του δημοσίου χρέους κάτω από το 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Στον χρηματοπιστωτικό τομέα στοχεύει στη στήριξη της ρευστότητας και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Για την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη προβλέπει την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως για παράδειγμα τον εκσυγχρονισμό της διοίκησης, την ενίσχυση του φορολογικού συστήματος, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τις αποκρατικοποιήσεις, κ.λπ.

Ακρως ενδιαφέρουσα είναι η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ερώτημα, ποιος αποφασίζει και ποιος παίρνει τα μέτρα για την υλοποίηση των στόχων του μνημονίου. Το πρόγραμμα «ανήκει στην Ελλάδα», είναι, δηλαδή, ευθύνη του ελληνικού κράτους, τονίζεται ξεκάθαρα. Συνομολογήθηκε έπειτα από διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των ελληνικών αρχών και της τρόικας. Η τρόικα προτείνει τους στόχους για κάθε τομέα δράσης και η κυβέρνηση μελετά και αποφασίζει συγκεκριμένα μέτρα υλοποίησης αυτών των στόχων. Συνεπώς, επισημαίνεται, η λήψη και η εφαρμογή των συγκεκριμένων μέτρων είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης. Από τη δική της πλευρά η τρόικα εξετάζει κάθε τρίμηνο την εφαρμογή των συμφωνημένων μέτρων και προτείνει την εκταμίευση της εκάστοτε δόσης του δανείου.

Στο ερώτημα αν είναι δυνατή η επαναδιαπραγμάτευση του προγράμματος η απάντηση κι εδώ είναι αποκαλυπτική. Το πρόγραμμα επικαιροποιείται κάθε τρεις μήνες. Η ελληνική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να ζητήσει την αντικατάσταση επιμέρους μέτρων από άλλα ισοδυνάμου αποτελέσματος. Όμως μια συνολική επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη όλων των εμπλεκομένων οργανισμών και των κρατών - μελών που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Οι τοποθετήσεις της Επιτροπής πάνω στα ζητήματα που αφορούν το μνημόνιο είναι ξεκάθαρες. Τα μέτρα τα λαμβάνει η κυβέρνηση -η τωρινή και η προηγούμενη- και μόνο αυτή, ενώ η τρόικα θέτει τους στόχους. Το να υποστηρίζεται το αντίθετο αποτελεί υπεκφυγή. Στην παρούσα συγκυρία, η τρικομματική κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για τα νέα μέτρα της περιόδου 2013-2014. Οπως υπεύθυνη θα είναι αν δεν μπορέσει να πείσει την τρόικα ότι οι προβλέψεις της για την πορεία των οικονομικών πραγμάτων της χώρας ήταν άστοχες και υπεραισιόδοξες.

Πηγή : naftemporiki.gr


Κοινωνική Ενημέρωση: Θέσεις εργασίας

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *