Τρίτη, Νοεμβρίου 6

«Ψήφισα» στο Μπρούκλιν

Γράφει ο Κώστας Γιαννακίδης για το protagon.gr


Μία νεαρή μαύρη, εξουσιοδοτημένη εκλογική υπάλληλος, έχει ένα ψηφοδέλτιο στο χέρι κξαι εξηγεί στους ψηφοφόρους τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν. «Παίρνουμε το ψηφοδέλτιο και μαυρίζουμε τον κύκλο δίπλα στους υποψηφίους που υποστηρίζουμε.» Μόνο που στο ψηφοδέλτιο επίδειξης είναι σημειωμένοι οι υποψήφιοι των Δημοκρατικών. «Φυσικά μπορείτε να επιλέξετε και Ρόμνεϊ», συμπληρώνει. Δεν νομίζω να το κάνει κανείς.

Βρίσκομαι στο κέντρο ψηφοφορίας, στην 48η εκλογική περιφέρεια της Νέας Υόρκης. Μπρούκλιν, λαϊκή γειτονιά. Εγώ, o αστυνομικός και οι Έλληνες που φίλοι που πρόκειται να ψηφίσουν, είμαστε οι μοναδικοί λευκοί μέσα στο γυμναστήριο του τοπικού γυμνασίου. Όλοι οι άλλοι είναι μαύροι και ψηφίζουν Ομπάμα. Και ψηφίζουν με τρόπο που στην Ελλάδα θα μας είχε κάνει να σφαχτούμε. Παίρνουν το ψηφοδέλτιο και ένα μεγάλο φάκελο. Αποσύρονται πίσω από κάτι σαν παραβάν. Ψηφίζουν λες και συμπληρώνουν δελτίο στοιχήματος. Για πρόεδρο, δικαστές, βουλευτές, συνολικά οκτώ ψηφοφορίες. Μέχρι εδώ καλά. Και μετά εμφανίζονται μπροστά στη μηχανή ψηφοφορίας που δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα σκάνερ. Εκεί ανοίγουν τον φάκελο και τοποθετούν το ψηφοδέλτιο στη σχισμή του μηχανήματος. Εν ανάγκη τους βοηθάει μία κυρία που, φυσικά, βλέπει τι ψηφίζουν. Ουσιαστικά όλοι στην ουρά βλέπουν τι ψηφίζεις. Προφανώς επειδή δεν έχεις λόγο να το κρύψεις. Ένας Αμερικανός δεν μπορεί να διανοηθεί ότι τα φρονήματα μπορούν να σου δημιουργήσουν πρόβλημα. Αν έχεις δηλώσει την κομματική σου προτίμηση εκ των προτέρων, τότε θα τη δεις και σημειωμένη στον εκλογικό κατάλογο. Άλλα ήθη. Είπα σε έναν ψηφοφόρο ότι στην Ελλάδα δεν χρειάζεται να εγγραφείς στους εκλογικούς καταλόγους και εντυπωσιάστηκε. Στις ΗΠΑ πρέπει να το κάνεις πριν από κάθε αναμέτρηση.

Παρατηρώ τη μεγάλη ουρά. Για την ακρίβεια θεωρείται τεράστια. Και για τη γειτονιά και για τα αμερικανικά δεδομένα. Στη Νέα Υόρκη που είναι πιο Δημοκρατικοί και από τον Ομπάμα θορυβήθηκαν από τις προβλέψεις περί ντέρμπι και έσπευσαν στα εκλογικά κέντρα. Όχι πώς έχει ιδιαίτερη σημασία: είτε ψηφίσουν, είτε δεν ψηφίσουν, η Νέα Υόρκη πάει στον Ομπάμα. Οι Δημοκρατικοί στη Νέα Υόρκη κινητοποιήθηκαν για να στείλουν στις κάλπες τους ψηφοφόρους της Πενσυλβάνιας.

«Ψηφίσαμε» μέσα σε σαράντα λεπτά. Ομπάμα, φυσικά. Έξω από το κέντρο μία μαύρη χόρευε με τη μουσική από τα ηχεία του αυτοκινήτου της. Λίγο πιο κάτω, στο πάρκο, κάτι πιτσιρίκια έπαιζαν μπάσκετ, Ένας τύπος περπατούσε με τα σκυλιά του και κάτι τεράστιοι νεαροί στράβωναν τα καπέλα τους. Αμερική.


Πηγή : protagon.gr


Κοινωνική Ενημέρωση: Θέσεις εργασίας

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *