Τετάρτη, Φεβρουαρίου 28

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ-ΚΑΛΗ ΑΝΟΙΞΗ

Ο Αχιλλέας έγραψε πάλι...


ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ – ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ
Υποδεχόμαστε τον πρώτο μήνα της άνοιξης, που σηματοδοτεί την αναγέννηση-ζωντάνεμα-ανανέωση της φύσης.
Ας είναι λοιπόν ο Μάρτης ευλογημένος, χαρούμενος, χαρμόσυνος, πολύχρωμος, ευωδιαστός, ειρηνικός, ελπιδοφόρος για όλους μας..

Ο Μάρτιος είναι ο πρώτος μήνας της Άνοιξης και τρίτος κατά σειρά μήνας του χρόνου κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο.
Σύμφωνα με τη ρωμαϊκή ιστορία, ο Ρώμος και ο Ρωμύλος, ιδρυτές της Ρώμης, ονόμασαν τον μήνα αυτό Μάρτιο προς τιμή του πατέρα τους και γενάρχη των Ρωμαίων, του θεού Mars (Μάρτιους), δηλαδή τον Άρη.
Ο Μάρτιος στην αρχαιότητα ήταν ο πρώτος μήνας του χρόνου και η πρωτομαρτιά ήταν και πρωτοχρονιά. Οι αρχαίοι Έλληνες τον ονόμαζαν Ελαφιβολίονα, γιατί τότε ήταν η περίοδος για το κυνήγι των ελαφιών.
Πρόκειται για άστατο μήνα όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες, και είναι ο μόνος που έχει γίνει θέμα πολλών παραδόσεων.
Μια από αυτές λέει πως ο Μάρτης ήπιε κρυφά το κρασί όλων των άλλων μηνών και τον δικάζουν. Στην περίπτωση αθώωσής του, γελάει και επικρατεί λιακάδα, ενώ στην περίπτωση που καταδικάζεται, κλαίει και αρχίζουν οι βροχές.
Μια άλλη παράδοση αναφέρεται στο γάμο του Μάρτη με δύο γυναίκες, μια όμορφη και μια άσχημη. Όταν γυρίζει και κοιτάζει την πρώτη χαμογελάει και ο ήλιος λάμπει, ενώ συννεφιάζει αυτός και όλη η πλάση, όταν αντικρίζει τη δεύτερη.
Ο Μάρτιος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη Σαρακοστή, τη μεγάλη νηστεία πριν από το Πάσχα. Σχετική είναι και η παροιμία «Δεν λείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστή».
Στις 25 Μαρτίου εορτάζεται και η επέτειος της Ελληνικής Εθνεγερσίας, η οποία συμπίπτει με τη μεγάλη εορτή της Χριστιανοσύνης, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.



-- 


Κοινωνική Ενημέρωση: Θέσεις εργασίας

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *