Τρίτη, Οκτωβρίου 9

Η επίσκεψη της κραταιάς κυρίας

Γράφει ο Χειλάς Νίκος για το ΒΗΜΑ


Για τους Έλληνες είναι κόκκινο πανί. Και όχι άδικα. Η Άνγκελα Μέρκελ, που επισκέπτεται σήμερα την Αθήνα, είναι η πρωταίτια της «τροϊκανής» πολιτικής που οδηγεί στην κοινωνική και οικονομική ερημοποίηση της χώρας. Ο αναβρασμός είναι λοιπόν δικαιολογημένος, η μαχητική κινητοποίηση εναντίον των σχεδίων της αναγκαία, η αντίσταση απαραίτητη.

Η καγκελάριος, όπως τονίζουν συνεργάτες της, δεν φέρνει μαζί της μεγάλα «δώρα» - ούτε τα πολυπόθητα 31,5 δισεκατομμύρια ευρώ της τρέχουσας δανειακής δόσης, ούτε νέο «κούρεμα» του χρέους, ούτε άλλες χρηματιστικές ενέσεις. Το μόνο που άφησε ανοικτό, στο πλαίσιο αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Σάιμπερτ, είναι η επιμήκυνση - αυτή, άφησε να διαφανεί τη Δευτέρα, μπορεί να έρθει μόνο εφόσον δεν κοστίσει ευρώ.
Φέρνει όμως «δωράκια»: Σε αυτά ανήκουν η αποστολή γερμανών εφοριακών και δικαστικών υπαλλήλων, για τον εκσυγχρονισμό των αντίστοιχων ελληνικών υπηρεσιών, καθώς και τα ελληνογερμανικά «δίκτυα συνεργασίας», όπως τα αποκάλεσε ο υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με στόχο τη μεταφορά τεχνογνωσίας από γερμανικές σε ελληνικές πόλεις.

Μια προσεκτικότερη ματιά σε αυτά δείχνει βέβαια ότι η «βοήθεια σε είδος» συνίσταται σε χάντρες και καθρεφτάκια για βαλκάνιους ιθαγενείς: Οι εφοριακοί και δικαστικοί είναι αποκλειστικά συνταξιούχοι (sic!). Και σε ότι αφορά στη συνεργασία των πόλεων, και μόνο το όνομα του συντονιστή της - Χανς-Γιόακιμ Φούχτελ - προϊδεάζει για την αποτυχία. Ο σημερινός υφυπουργός εργασίας και πρώην «καμηλιέρης» του Χέλμουτ Κολ - «τσούκλι» που απέκτησε επειδή διοργάνωσε στις αρχές της δεκαετία του 90 καμηλοδρομίες στο Βερολίνο με στόχο την προσέλκυση αραβικών κεφαλαίων στην πόλη - είναι ήδη «καμένο» χαρτί. «Στα δυο χρόνια που κάνει αυτή τη δουλειά δεν έχει επιτύχει απολύτως τίποτα» διαπιστώνει αθηναίος διπλωμάτης. Εξάλλου δεν έχει και τα αναγκαία μέσα γι αυτό: Ο αριθμός των συνεργατών του δεν ξεπερνά εκείνο των δακτύλων του ενός χεριού, ενώ το «ταμείο» του διαθέτει μόνο πέντε εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Αυτό δεν το εμποδίζει να αυτοπροβάλλεται ως ο άνθρωπος-κλειδί για τη διάθεση των δισεκατομμυρίων ευρώ που προορίζονται για την Ελλάδα από τα κοινοτικά ταμεία - παρόλο που δεν έχει σχέση με αυτά. Το γεγονός λοιπόν, ότι η κ.Μέρκελ τον έχει συμπεριλάβει στην ακολουθία της, αποτελεί κάθε άλλο παρά καλό οιωνό.

Η επίσκεψη έχει λοιπόν κυρίως πολιτικούς λόγους, με πρώτον, να στηρίξει την τρικομματική κυβέρνηση και να τονώσει το ηθικό του Αντώνη Σαμαρά. «Το μήνυμα μας είναι ότι θέλουμε να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη και, με αυτή την προοπτική, να υποστηρίξουμε το φιλόδοξο σχέδιο για μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης» υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους ο κ.Σάιμπερτ. Η προϋπόθεση γι αυτό βέβαια είναι η απαρέγκλιτη υλοποίηση του μνημονίου από την Αθήνα.

Το υπόλοιπο, αλλά όχι λιγότερο σοβαρό, είναι οι συνομιλίες για άλλα καυτά θέματα:

- την πολιτική αποσταθεροποίηση της χώρας, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε συνταγματικές εκτροπές
- την αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής, καθώς και ως οχυρό έναντι των μεταναστευτικών ρευμάτων, σήμερα ιδίως εκείνων από τη Συρία
- την περαιτέρω «θωράκιση» της ευρωζώνης, ύστερα από τη χθεσινή έναρξη της λειτουργίας του ΕΜΣ, ενόψει της προσεχούς συνόδου κορυφής της ΕΕ στις 18 Οκτωβρίου, κ.ο.κ.

Η κ. Μέρκελ διαθέτει βέβαια και έναν άλλο μεγάλο «νεωτερισμό» για την Ελλάδα, που θα θέσει υπό συζήτηση αφού θα έχει μεταρρυθμισθεί σε βάθος η ελληνική διοίκηση:

Τις ειδικές οικονομικές ζώνες ΕΟΖ. Το θέμα της έκτασής τους, είναι ακόμη ανοικτό. Το γερμανικό υπουργείο οικονομίας προτείνει μια «ήπια» εκδοχή τους, ήτοι τη εγκατάστασή τους σε ορισμένες περιοχές της χώρας χωρίς μεγάλες νομοθετικές αλλαγές. Ο Σύνδεσμος Γερμανών Βιομηχάνων, αντίθετα, προτείνει τη μετατροπή ολόκληρη της Ελλάδας σε ΕΟΖ, που θα συνοδεύεται μάλιστα από μερική εκχώρηση της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας στις Βρυξέλλες. Το πιθανότερο είναι να επικρατήσει η δεύτερη εκδοχή - και να αποτελέσει έτσι το προοίμιο για την εφαρμογή της και σε άλλες «προβληματικές» χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Είναι φανερό - παρά τις εκατέρωθεν διαβεβαιώσεις - ότι στις σημερινές συνομιλίες δεν υπάρχει ισοτιμία: Το αντίθετο συμβαίνει: Η κ. Μέρκελ έχει τα πάντα στο χέρι, ο κ.Σαμαράς τίποτα.

Αυτό δεν αρκεί όμως προφανώς στην καγκελάριο. Παρόμοια ανισοτιμία θέλει να επιβάλει και στη σχέση της με τον ελληνικό πληθυσμό. Η έλευση της στην Αθήνα θυμίζει το θεατρικό έργο του Φρίντριχ Ντίρενματ «Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας». Στο επίκεντρο του έργου βρίσκεται, ως γνωστό, μια πάμπλουτη χήρα, που επιστρέφει σε βαθειά γηρατειά στη γενέτειρά της, κάπου στην Ελβετία, για να πάρει εκδίκηση εναντίον του πρώην ερωμένου της με «εκτελεστές» τους πρώην συμπολίτες της, που διαφθείρει προς το σκοπό αυτό με τεράστια χρηματικά ποσά. Με τη διαφορά, ότι στην τρέχουσα ελληνική τραγωδία έχουν αντιστραφεί οι ρόλοι: Η κ. Μέρκελ δεν είναι γηραιά, αλλά θαλερή και κραταιά, η «εκδίκησή» της στρέφεται εναντίον της μάζας των ελλήνων πολιτών και το «εκτελεστικό απόσπασμα» γι αυτό είναι μια χούφτα πολιτικών με επικεφαλής την κυβέρνηση Σαμαρά.

Η παρομοίωση αυτή έχει βέβαια καθαρά φιλολογικό χαρακτήρα, όχι πολιτικό. Ο τελευταίος θα πρέπει να οριστεί με τα καινούρια δεδομένα, ότι τα τετριμμένα παλιά. Όσοι πάντως χαρακτηρίζουν τη σημερινή Γερμανία Δ΄Ράιχ και την κ.Μέρκελ και τους συμπατριώτες της ναζί έχουν απόλυτα άδικο. Οι διαδηλωτές, που χρησιμοποιούν τέτοιους όρους, δεν ξέρουν απλώς τι λένε, οι δημοσιογράφοι και οι πολιτικοί, που τους τις υποβάλουν, δεν ξέρουν τι τους γίνεται.

Και αυτό σε δυο επίπεδα: Οι Γερμανοί, σε αντίθεση με τους Άγγλους, Γάλλους, Πορτογάλους, είναι μεταπολεμικά ο πιο ειρηνικός λαός της Ευρώπης. Και ο λιγότερο εθνικιστικός.

Ο εθνικισμός τους εξαντλείται «στον πατριωτισμό της μπάλας», στην υποστήριξη δηλαδή της εθνικής ποδοσφαιρικής τους ομάδας. Πιο πέρα δεν πάει. Ένας πολιτικός τους, που θα βάλει στο στόμα του φράσεις, όπως γερμανική ράτσα, ή φυλή (κάτι που για μας, ή άλλους Ευρωπαίους θεωρείται ακόμα εντελώς φυσιολογικοί) θα εξαφανιστεί αμέσως από τη δημοσιότητα. Η γερμανική κοινωνία και το πολιτικό κατεστημένο θα τον αποβάλουν ως μίασμα. Επόμενο έτσι, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών να απορρίπτει τη συμμετοχή σε πολέμους των «σύμμαχων», όπως στο Ιράκ, ή τη Λιβύη. Με αποτέλεσμα, να αναγκάζει και την εκάστοτε γερμανική κυβέρνηση, να απόσχει από αυτούς. Το γεγονός, ότι οι ίδιες αυτές κυβερνήσεις συνέπραξαν στον πόλεμο κατά της πρώην Γιουγκοσλαβίας και του Αφγανιστάν, έγινε παρά τη θέλησή τους.

Οι «Γερμανοί», ως λαός, δεν ευθύνονται λοιπόν γι αυτό. Όπως και δεν ευθύνονται για την σχεδόν ρατσιστική καμπάνια που έχουν εξαπολύσει κατά των Ελλήνων τα τρία τελευταία χρόνια, λόγω της κρίσης, τα λαϊκίστικά μέσα ενημέρωσης, όπως η “Bild-Zeitung». Το γεγονός, ότι πολλοί από αυτούς παρασύρονται και αναμασούν αυτά που τους λένε, είναι κακό για τους ίδιους - και ακόμα φυσικά χειρότερο για μας.

Αλλά και οι κυρίαρχες πολιτικές και οικονομικές ελίτ, για να έρθουμε στο δεύτερο επίπεδο, δεν είναι σαν αυτές που ξέραμε προπολεμικά. Ο μιλιταρισμός και ο ηγεμονισμός, που απέβλεπε στην κατάκτηση «ζωτικού χώρου», έχουν εξαφανιστεί από το ρεπερτόριό τους. Οι ελίτ έχουν εκσυγχρονιστεί. Και με το εγχείρημα της ενωμένης Ευρώπης επιχειρούν να επιβάλουν τα συμφέροντά τους σε ένα μονίμως ειρηνικό πλαίσιο.

Εκσυγχρονισμός δεν σημαίνει όμως αναγκαστικά «εκπολιτισμός», ή «εξανθρωπισμός». Η γερμανική πολιτική συνεχίζει να στηρίζεται σε στυγνά συμφέροντα. Μόνο που αυτά δεν επιβάλλονται πλέον με τη δύναμη των όπλων, αλλά των εμπορευμάτων και, πρόσφατα, των δανείων. Και με μια ηγεμονική συμπεριφορά δηλαδή, που δεν αποβλέπει στην κατάκτηση εδαφών, αλλά αγορών. Γι αυτό και κάθε σύγκριση της σημερινής Γερμανία με το Γ΄ Ράιχ, ή η αναγωγή της σε Δ΄Ράιχ, είναι πλήρης παραλογισμός. Η κ.Μέρκελ υπηρετεί όχι ιστορικά φαντάσματα, αλλά μια νέα, ανείδωτη μέχρι τώρα, τάξη πραγμάτων.

Η νέα αυτή τάξη δεν οδηγεί σε μια «γερμανική Ευρώπη» με την κλασική έννοια του όρου, δηλαδή στην επιβολή ενός κράτους επί άλλων. Πρόκειται, αντίθετα, για την διασυνοριακή επικράτηση ενός νεοφιλελεύθερου μοντέλου δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής, που ναι μεν είναι made in Germany, συμφέρει και υποστηρίζεται όμως από όλο το συντηρητικό κατεστημένο της Βόρειας Ευρώπης. Ο πραγματικός ηγεμόνας είναι τα κολοσσιαία τραπεζικά ιδρύματα, όπως η Deutsche Bank, και τα hedge fonds, που ουσιαστικά δεν έχουν πατρίδα. Η κ.Μέρκελ, χωρίς να ξεχνά και τα στενά γερμανικά συμφέροντα, τα υπηρετεί με αφοσίωση. Και αυτή ακριβώς τη διπλή υπηρεσία θα εκτελέσει και κατά τη σημερινή της επίσκεψη στην Αθήνα.


Πηγή : tovima.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Labels

protagon.gr tovima.gr Ελλάδα ethnos.gr news.kathimerini.gr εκλογές σχόλια kathimerini.gr real.gr μνημόνιο Άρθρο κρίση τρόικα naftemporiki.gr koutipandoras.gr Έλληνες Ευρώπη ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση Παπαδήμου tanea.gr Ελληνικό χρέος Κυβέρνηση Μπάστας Χάρης Οικουμενική κυβέρνηση ελληνική πολιτική πολιτικοί Ελευθερία Ελληνική κυβέρνηση ΙόΦ ελληνικά κόμματα οικονοµική κρίση οικονομική κρίση χρεοκοπία Έλληνας Αλέξης Τσίπρας Ευρωζώνη Λαός Νοέμβριος Οκτώβριος Πολιτικό Σύστημα Πολιτικός Σχολιασμός δραχμή Axileas Arslanoglou Άνγκελα Μέρκελ Αθήνα Αλήθεια Γνώμη ΔΝΤ Ελληνική Ερευνητής συγγραφέας Ευάγγελος Βενιζέλος Θέση ΝΔ Σύνταγμα έξοδος Ελλάδας από ευρώ αρθρογραφία ευρώ κόμματα Eurogroup FaceBook PSI protothema.gr Αγώνας Αμερική Αρχηγός Γιώργος Παπακωνσταντίνου Δεκέμβριος Ελληνικό Ζυγισε και Αποφασισε Κόμμα Ολυμπιακοί αγώνες Λονδίνο Πολίτης Σαμαράς Χαράλαμπος Μπάστας Χρυσή Αυγή Χρόνος βουλή δημοκρατία δημοσκοπήσεις ελληνικά προιόντα οικονομία πετρέλαιο Champions League Irene Maria Billines Siemens Tasos Fantis Άννα Διαμαντοπούλου Έλληνες πολιτικοί Έξοδο Όνειρο Α. Σαμαρά ΑΟΖ Βιασμός ΓΑΠ Γνώση Δανεισμός Δημοψήφισμα Δημόσιο Δρόμος ΕΟΠΥΥ Ελπίδα Ενωμένη Κίνησις Ελλήνων Εργασία Ευχές Ηγέτης Θυσία Κάλπη Καθημερινή Κοινωνία αξιών Κωνσταντίνος Μανίκας Κόμματα. Λονδίνο Λόγια Λόγος Ξένια Μακρή Πλούταρχος Πολιτική Πολιτισμός Πρόδρομος Θεοδουλίδης Σήμερα Σταμάτης Σπανουδάκης Συμφωνία Συνέντευξη Σχέδιο Τουρκία Χριστούγεννα Ψήφος αριστερά βία διαδίκτυο δικομματισμός εκπαίδευση ελληνική αξιοπρέπεια επεισόδια κι όμως παράγει κούρεμα ομολόγων μαθητής μεταρρυθμίσεις νηστεία παιδεία παρέλαση τράπεζες υγεία φοροδιαφυγή όνειρα 1940 2012 25 Μαρτίου 26η Οκτωβρίου ARTE Aristotelis Tsagkarogiannis Bostanistas.gr Buzzfeed Casus Belli CiTY Costa Concordia Deep Purple Democracy Dimitris Chatzidoukas European Alternatives Exit polls Facebook! Google hangout Imperial College NHS Trust Jon Lord Manolis Petropoulos Nektaria Stamatopoulou Paul Krugman Real News Social media Sofia Karagianni Twitter Wall Street Journal Youtube ZDF ethnos.grκυβέρνηση euro2day.gr google +1 harta.gr imerisia.gr left.gr marketingconsultant.gr moirasou.blogspot.gr newsbeast.gr offshore sport.gr tweeter www.kathimerini.gr Άγιον Όρος Άγχος Άδωνι Γεωργιάδη Άκης Τσοχατζόπουλος Άλωση της Πόλης Άνκελα Μέρκελ Άποψη Άρνηση Έθνος Έλληνας μειονοτικός Έμφυλες Ταυτότητες Ένωση Ήλιο Όμορφες στιγμές Ώρα ΑΕΙ ΑΕΚ ΑΝ. ΕΛΛ ΑΠΟΕΛ Αέριο Αίμα Αγαθό Αγωνιστής Αδιέξοδο Αιγαίο Αλλαγή Ανάδελφο Αναγέννηση Ανδρέας Λοβέρδος Ανοχή Αντίσταση Αντιρατσιστές Αντώνης Σαμαράς Απαγορευμένη Εκπαίδευση Απελευθέρωση Ιωαννίνων Αποκάλυψη Αποστολή Αποτέλεσμα Αποτελέσματα εκλογών Αποτροπή Αποφασίζω Απόψεις Αρχή Αττικόν Αυγουστός Αύγουστος Βήμα Βαξεβάνης Κώστας Βασίλη Μαρκεζίνη Βασίλης Κολώνας Βιομηχανία Βλαντιμίρ Πούτιν Βουλή. Βούλα Παπαχρήστου Γ. Παπανδρέου ΓΣΕΕ Γέλιο Γαλλία Γερμανία Γερμανίας Γερμανοί Γερμανοί βουλευτές Γιάννη Μπαξεβάνη Γιάννης Στουρνάρας Γιάννης Χατζάκης Για την Ελλάδα τώρα Γιώργος Κατίδης Γιώργος Παπανδρέου Γκατζογιάννη Γκρίνια Γλώσσα Γλώσσα του Σώματος Γρίβας Γραμματέας Γυναίκα ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Δάσκαλος Δέσμευση Δήμαρχος Δίστομο Δείξε Δημήτρη Μπουραντά Δημήτρης Λιγνάδης Δημοκρατία στην Ελλάδα Δημοσιογράφος Δημόσιος Διάλογος Διακυβέρνηση Διαλογισμός Διαφορά Διεκδίκηση Δικαιοσύνη Διχασμός Δολάριο Δραπετσώνα Δυτικός κόσμος Δωράκι Δόμνα Σαμίου Δόξα Δύναμη Δύσκολες στιγμές Ε.Α.Μ. Ε.Ε ΕΝ.Κ.Ε ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΕΡΤ Είδηση Εγωισμός Εγωκεντρισμός Εγωπάθεια Εγώ Εθνική Ενότητα Εκδοτης Εκδότης Εκλογή Ελένη Ελένη Ανθοπούλου Κουτσίδου Ελλάδας Ελλάς Ελληνικά Πανεπιστήμια Ελληνική Πρόταση Ελληνική κουζίνα Ελληνικό καλοκαίρι Ελληνικός Εμείς Ενημέρωση Ενωμένη Κίνηση Ελλήνων Εξουσία Επικοινωνιακό Επικοινωνιολόγος Επιστολή Επιτελείο Επιτροπή Επιτυχία Εποχή Εργατική Εσύ Ευάγγελος Μαζάρης Ευρωομόλογο Ευρωπαϊκή Εχθροί Ζήμενς Ζορμπάς Ζυγίζω Ζωή Ηγούμενος Εφραίμ Ηθική Θάλασσα Θέμα Θέμης Σαρανταένας Θεσμοί Θεσμός Θετικές προθέσεις Θεός Θυμήσου Ι.Μ. ΙΚΕΑ Ιδεολογία Ιδεολογικό Ισοτιμίες Ισπανία Ιστορία Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής Ιστοσελίδας Ισότητα Ιταλία Ιωάννης ό Φίλος Κέρδος Κίμων Κουλούρης Κίνημα της Πατάτας Καζαντζάκης Καημός Καθήκον Καθημερινότητα Καλαμαράς Αντώνης Καρακούσης Καραμανλής Κωνσταντίνος Καρδιά Καταγγελία Κατερίνα Μουτσάτσου Κοινωνία Κοινωνίας αξιών Κομισιόν Κομπλιμέντο Κουλτουριάριδες Κρις Σπύρου Κυπριακό Κόμπλεξ Κόσμος Κύπρος Κώστας Χατζηδάκης ΛΑΟΣ Λάθη. Εμπειρίες Λάθος Λίλιαν Γκλας Λαπαβίτσας Λιβόρνο Ντε Φάλκο Λογοτέχνες Λουκά Παπαδήμου Λουκάς Παπαδήμος Λούκα Κατσέλη Λυρτσογιάννης Λύση Μ.Μ.Ε. ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΤΣΙΜΙΤΑΚΗΣ Μάθιου Νίμιτς Μάριος Καρακατσάνης Μάριου Αραβαντινού Μάρκετινγκ στην οικογενειακή επιχείρηση Μάρτιν Φόρντ Μάρτιος Μέλλον Μέρκελ Μήνας Μήνυμα Μαγείρεψε Μαγνητισμός Μακεδονία Μακεδονικό Μανιφέστο Μανώλη Μαυροματάκη Μαρία Μαυρίδου Καλούδη Μαρία Σολομού Μειονότητα Μεσογειακή διατροφή Μεϊμαράκη Μητσοτάκη Μιλανέζε Μισθοί Μισθός Μνημόνιο 3 Μπαράκια Μπερλουσκόνι Μπουτάρης Μπρέχτ Μυαλό Νέα Δημοκρατία Νίκη Νίκος Βούτσης Νεολαία Νικολάκης Νικόλαος Νημάς Νομισματική Νοοτροπία ΟΥΡΑΝΟΣ ΣΤΟ ΑΙΜΑ Οικογένεια Οικονομία της τεχνολογίας Οικονομια Οικονομικά Ολάντ Ομιλία Ομορφάντρας Οργή Ορθοδοξία Οφειλέτες Π. Κουρουμπλής ΠΓΔΜ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ Πάτρα Πέτρος Δούκας Πίστη Πίτσος Παγκόσμια Κρίση Παγκόσμια ημέρα Προσώπων με Αναπηρία Παιδεία. Πανεπιστήμιο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Παράδειγμα Παρακμή Παραμύθια Παραολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου Πατέρας Φιλόθεος Φάρος Πατρίδα Πατριωτική Αναγέννηση Πληροφορία Πολίτες Πολιτισμό Πορεία Πράξη Προεκλογική περίοδος Προσευχή Προσεχώς Προσκλητήριο Προσοχή. Επιλογή Πρωθυπουργός Πρωτομαγιά Πρόδρομου Θεοδουλίδη Πρόεδρος Πρόοδος Ρήξη Ραφαέλα Παπαδοπούλου Ρεπουμπλικανοί Ρομαντισμό Ρωσία ΣΥΡΙΖΑ Σίμου Κεδίκογλου Σαρακοστή. Σαρκοζί Σεβ. Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Σημαία Σημαντική δουλειά Σκοπιανό Σκοπιμότητα Σκοτάδι Σκουριές Στρατηγός Συμφέροντα Συνείδηση Σχολείο Σύριζα Σώμα Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Τάκης Σπυριδάκης Τέλος Τακτ Ταξικό Τιμή Τουρισμό Τούρκοι Τσάβεζ Υπηρεσίες Υφήλιος Φασισμός Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Φιλιέττα Μιχαλακάκου Φλέρτ Φορολογική μεταρρύθμιση Φραγκφούρτη Φροσελίνα Μπαχαρίου Φτηνά Φως Φόροι Χίος Χαλκιδική Χαράλαμπος Μπάτσας Χειρουργός Ουρολόγος Χρήστος Παπουτσής Χριστιανισμός Χριστόφορος Παπακαλιάτης Χύμα Χώρο Ψέματα Ψεύτη άνθρωποι έγκλημα έκθεση ΙΟΒΕ έμπνευση ίντερνετ αγορά εργασίας αθλητικό νομοσχέδιο ακτιβισμός αλήθειες για την οικονομία αναξιοπιστία ανασφάλιστοι εργαζόμενοι ανεργία ανθέλληνες ανταλλαγή χρέους απεργία αποδυνάμωση κομμάτων αποκρατικοποιήσεις απολύσεις βιβλία βουλευτές γιαούρτωμα γιορτές δανειστές Ελλάδας δασκάλα δημοσιογράφοι δημόσιο χρέος δημόσιος τομέας διάσωση Ελλάδας διαδήλωση διαπραγμάτευση διαφήμιση δικαιώματα δοκιμασία εγκληματικότητα εθνική συνεννόηση ειδήσεις εκδόσεις εκκλησία εκταμίευση 6ης δόσης ελληνικά κοιτάσματα ελληνική οικονομία ελληνικό κράτος επαγγελματίες πολιτικοί επαγγελματική επαρχία επιμήκυνση επιχείρηση εργαζόμενοι εφαρμογή νόμων ηθοποιός ιδιωτικός τομέας κατάρρευση καταθέσεις καταστροφή κατώτατος μισθός κοινωνική δικτύωση κοινωνικός ρατσισμός λίστα Λανγκάρντ λαχανόκηπος στην ταράτσα λιτότητα μεταβατική κυβέρνηση μεταδικτατορική Ελλάδα μετανάστες μισθοί Ελλάδας μόδα νέα κυβέρνηση νέοι ντιμπέιτ οικονομικά μέτρα οικονομική συμφωνία παλιό μπακάλικο πανελλαδικές εξετάσεις παραοικονομία πατάτες πλουτοκράτης πνευματικά δικαιώματα ποδόσφαιρο πολιτικό πορείες πραξικόπημα προβοκάτορες προκήρυξη δημοψηφισμα προπαγάνδα προσούτο πρωθυπουργοποίηση πρωθυπουργό πυρκαγιές ρατσιμός ρατσισμός ρεαλισμός σαρακοστή σκουπίδια στρατιωτική θητεία συγκέντρωση ΠΑΜΕ συμπόνια σχολικά βιβλία τελεσίγραφο τι είναι εθνικό το πρόσωπο της χρονιάς φάρμακα φαγητό φιλανθρωπικό έργο φορολογία φορολόγηση φυσική φυσικό αέριο χασίς χρέη χρυσός ψηφοφορία

Ενημέρωση

www.hellinika.gr

www.hellinika.gr

Ηλεκτρονικός Ψηφιακός Κατάλογος

με άλλη ματιά

Blog Archive