Τετάρτη, Μαΐου 14

Η αρχηγία ενός κόμματος.

Ο χρήστης Ζυγισε και Αποφασισε κοινοποίησε μια φωτογραφία του χρήστη Μπάστας Χάρης.
Δημοσιεύθηκε από Μπάστας Χάρης 
 
 
Η αρχηγία ενός κόμματος.

Η αλήθεια είναι πως αφορμή για την ανάρτηση μου έδωσε η δήλωση ενός αρχηγού κόμματος.
Τον ρώτησε ο δημοσιογράφος τι θα κάνει, εάν δεν λάβει το προβλεπόμενο από τον ίδιο ποσοστό το κόμμα του, αλλά ένα πολύ χαμηλό ποσοστό.
Η απάντηση ήταν ότι θα καλέσει σε συνέδριο για να τεθεί θέμα αρχηγίας και άλλα.
Έκπληκτος διαπίστωσα ότι ο δημοσιογράφος έλαβε την απάντηση ως ικανοποιητική και δεν είχε συνέχεια η ερώτηση.

Την διπλωματική γλώσσα την χρησιμοποιούμε όταν απευθυνόμαστε σε κάποιους που κάνουν μια διαπραγμάτευση μαζί μας.
Έχει αρνητική ερμηνεία όταν κάνουμε χρήση της διπλωματίας, απέναντι σε συνεργάτες μας ή σε όσους ρωτούν θέματα που αφορούν τους συνεργάτες μας.
Όταν δηλαδή μας ρωτούν τι θα κάνουμε εμείς για κάτι και εμείς απαντούμε ότι θα δώσουμε το δικαίωμα να κάνουν οι άλλοι για εμάς ως απάντηση, είναι ένα θέμα που θέλει πολύ κουβέντα.
Το συνέδριο του κάθε κόμματος βάση καταστατικού, είναι το ανώτατο όργανο που ψηφίζει την διοικούσα επιτροπή.
Τους σύνεδρους τους έχουν επιλέξει οι τοπικές επιτροπές του κόμματος, αλλά το αποτέλεσμα της εκλογής τους είναι αποτέλεσμα μαγειρέματος της διοικούσας επιτροπής.
Πολλές φορές θα έλεγα πως τους συνέδρους τους κουβαλούν από τον τόπο τους απλά για να ψηφίσουν ή για να φανεί πως υπήρχαν ψηφοφόροι.
Με όλο αυτό θέλω να πω πως οι σύνεδροι είναι άνθρωποι του προέδρου που γνωρίζουν ότι πέφτοντας ο πρόεδρος θα πέσουν ίσως και οι ίδιοι, οπότε ακόμα και σε συνέδριο δεν θα υπάρχει καμιά αλλαγή και ακόμα περισσότερο όταν ο πρόεδρος, είναι και ο ιδρυτής του κόμματος.

Αυτή είναι μια μικρή έκθεση της σκληρής αλήθειας σχετικά με την λειτουργία των κομμάτων, αλλά και πόσο δύσκολο είναι τελικά να υπάρχει η εξουσία από την βάση στα κομματικά κατασκευάσματα αυτά, που ακολούθου πιστά της γραμμές , αντιγράφοντας το ένα τις αρχές καταστατικού του ενός από του άλλου.

Ποτέ σε αυτά τα κόμματα δεν θα αναλάβει την ευθύνη ο ίδιος ο αρχηγός με παραίτησή του, παρά μόνο εάν έχει εξασφαλίσει την ασφάλεια εκτίμησης που ζητά από τον αντικαταστάτη του.
Έτσι δεν θα παρατηρήσουμε ιδιαίτερες διαμάχες μετά από μια παραίτηση , ούτε σχίσματα που θα ωθούσαν το κόμμα σε διάλυση. Το κόμμα μπορεί να διαλυθεί μετά από ενέργειες του ίδιου του επόμενου προέδρου, με την επιμονή του για ολοκλήρωση των ενεργειών του προηγούμενου, που είχε απογοητεύσει τους ψηφοφόρους με τις ενέργειές του.
Ας εκθέσω λοιπόν την άποψή μου για τις ευθύνες που έχει ένας ιδρυτής, αλλά και ένας πρόεδρος κάποιου κόμματος.

Ο Ιδρυτής κάποιου κόμματος προτείνει μια άλλη μορφή κόμματος, όταν πιστεύει ότι δεν υπάρχει κάτι που αντιπροσωπεύει συγκεκριμένα προβλήματα του λαού ή δεν προσφέρει στο λαό την σωστή λύση δημιουργώντας διέξοδο από αυτά.
Ο πρόεδρος που αναλαμβάνει ένα κόμμα, φροντίζει να δημιουργηθεί όλη η δομή που αναφέρει το καταστατικό του κόμματος και να λειτουργεί αποδοτικά, υπακούοντας το καταστατικό που έχει σαν βάση του τα μέλη του κόμματος και όχι μόνο τον ίδιο.
Ο πρόεδρος πρέπει να δηλώνει παραίτηση εάν καταπατά τα άρθρα του καταστατικού και εάν δεν προσφέρει ωφέλιμο έργο στα μέλη του κόμματος, επιτρέποντας σε κάποιον άλλο να δημιουργήσει προϋποθέσεις για καλύτερο αποτέλεσμα.

Δεν πρέπει να είναι ο ίδιος αυτός που θα επιλέγει τα κατακάθια άλλων κομμάτων για συνεργασία με το κόμμα, αλλά να ακολουθεί τις υποδείξεις των μελών του κόμματος.
Ο πρόεδρος πρέπει να έχει υπόψη του την εμπιστοσύνη που του έχουν τα μέλη και να μην τα προδίδει με την πρώτη ευκαιρία χρησιμοποιώντας τα.
Να έχει την ευθύνη για κάθε ενέργειά του και να αναλαμβάνει την ευθύνη για τα λάθη του.

Εάν ακολουθούσαν τους κανόνες αυτούς οι πρόεδροι των κομμάτων, πολλοί πρόεδροι σήμερα θα ήταν στα σπίτια τους και πολλά κόμματα δεν θα υπήρχε η ανάγκη να δημιουργηθούν.
Δεν θα υπήρχε αυτός ο εξευτελισμός τους ως πολιτικοί φορείς που μπορούν να δώσουν μια λύση σε ένα λαό.

Εάν θέλεις να ξεχωρίσεις το άξιο από το ανάξιο, πρέπει πρώτα να ξεχωρίσεις το έντιμο από το ανέντιμο.
Εάν δεν υπερασπιστεί κάποιο κόμμα το δικό σας συμφέρον έμπρακτα, δεν είναι κόμμα ούτε και του Ελληνικού λαού, επειδή εσείς είσθε ο Ελληνικός λαός και όχι οι πρόεδροι των κομμάτων.

Χαράλαμπος Μπάστας
Ιδρυτής και πρόεδρος
Ενωμένη Κίνησης Ελλήνων.
( ΕΝ.Κ.Ε )
Ερευνητής συγγραφέας.
 
 



Κοινωνική Ενημέρωση: Θέσεις εργασίας

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *