Κυριακή, Δεκεμβρίου 18

Το Πρόσωπο της Χρονιάς


Άρθρο του Αλέκου Λασκαράτου

Εδώ στην Ελλάδα, τους λοιδόρησαν, τους χλεύασαν, τους απαξίωσαν, τους είπαν γραφικούς. Μιλάμε για τους «αγανακτισμένους» που στην αρχή του καλοκαιριού γέμισαν επί πολλές εβδομάδες σε καθημερινή βάση την πλατεία Συντάγματος εκφράζοντας με τον τρόπο αυτόν την αγανάκτησή τους για την κατάσταση και τα πολιτικά δρώμενα στη χώρα μας. Είχαν προηγηθεί οι Ισπανοί. Ακολούθησαν οι Ιταλοί, οι Γάλλοι και σχεδόν όλοι οι λαοί της Ευρώπης. Το κίνημα αυτό, γιατί για κίνημα επρόκειτο, ταξίδεψε υπερατλαντικά στην Νέα Υόρκη και μάλιστα στην καρδιά του καπιταλισμού, την Wall Street με το κίνημα «είμαστε το 99%»

Η αρχή όμως του κινήματος των αγανακτισμένων, έγινε στη βόρειο Αφρική, στην Τυνησία και την Αίγυπτο, με τεράστια λαϊκή συμμετοχή και μαχητικότητα και κύριο αίτημα την ανατροπή των αυταρχικών καθεστώτων που επί δεκαετίες κυβερνούσαν τις χώρες αυτές. Υπάρχουν ομοιότητες και διαφορές ανάμεσα στα κινήματα της βόρειας Αφρικής και της Ευρώπης. Στα πρώτα το αίτημα ήταν η ανατροπή αυταρχικών καθεστώτων, στα δεύτερα το αίτημα ήταν να μπει φρένο στην απόλυτη κυριαρχία των αγορών πάνω στις κοινωνίες. Οι ομοιότητες βρίσκονται στο ότι τα κινήματα αυτά δεν ήταν καθοδηγούμενα και στο ευρύ φάσμα των κοινωνικών τάξεων που συμμετείχαν σε αυτά.

Από την αρχή της εμφάνισης του κινήματος των αγανακτισμένων πίστεψα ότι πρόκειται για κάτι πρωτόγνωρο, για κάτι πολύ σημαντικό. Την άποψη αυτή φαίνεται να συμμερίζεται και το εβδομαδιαίο αμερικανικό περιοδικό Time Magazine ένα από τα πιο έγκυρα πολιτικά έντυπα στις ΗΠΑ. Κάθε χρόνο το περιοδικό αυτό, στο τέλος της χρονιάς, και μετά από διαδικασία επιλογής επιλέγει ένα πρόσωπο ως το «πρόσωπο της χρονιάς». Συνήθως πρόκειται για πολιτικά πρόσωπα που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια πολιτική σκηνή, την χρονιά που φεύγει. Για φέτος το Time Magazine επέλεξε τον ανώνυμο διαδηλωτή του κινήματος των αγανακτισμένων, ως πρόσωπο της χρονιάς. Η φωτογραφία στο εξώφυλλο είναι αυτή μιας ανώνυμης διαδηλώτριας από την Τυνησία ή την Αίγυπτο, με υπότιτλο «Από την Αραβική Άνοιξη στην Αθήνα, από το Καταλάβετε την Wall Street στη Μόσχα».

Στις σελίδες του τεύχους βρίσκει κανείς μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση σε βάθος του φαινομένου των αγανακτισμένων.  Υπάρχουν και συνεντεύξεις με τρεις ελληνίδες διαδηλώτριες
Η επιλογή του προσώπου της χρονιάς από το περιοδικό Time, δείχνει ότι το κίνημα των «αγανακτισμένων» δεν είναι κάτι απλό και άξιο χλεύης όπως ορισμένοι ήθελαν να μας πείσουν.

Πηγή : protagon.gr


Κοινωνική Ενημέρωση: Θέσεις εργασίας

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *