Πέμπτη, Μαρτίου 25

Πολιτική Αναζήτηση προσφοράς στον Λαό ή “μεγαλειώδης” προσπάθεια κατάληψη της εξουσίας;

 

Καλημέρα φίλες και φίλοι.

Σαν σήμερα στις 23 Μαρτίου 1821 ο Πετρόμπεης με 2.000 Μανιάτες μπήκε στην Καλαμάτα. Μαζί του ήταν και οι Κολοκοτρώνης, Παπαφλέσσας, Νικηταράς και πολλοί άλλοι. Η Καλαμάτα ήταν η πρώτη μεγάλη πόλη η οποία ελευθερώθηκε. Η επανάσταση εξαπλώθηκε σιγά σιγά σε πολλές άλλες περιοχές και μπήκαν οι βάσεις για τη δημιουργία του νέου κράτους.

Όμως οι αιματηρές συγκρούσεις στρατιωτικών και πολιτικών (Α' Εμφύλιος) και Πελοποννησίων από τη μία πλευρά και Στερεοελλαδιτών και Νησιωτών από την άλλη (Β' Εμφύλιος), συνθέτουν το προφίλ της διαμάχης κατά τη διάρκεια του εθνικού ξεσηκωμού. Λάφυρο, προφανώς η εξουσία.

Οι διαμάχες πολιτικών και στρατιωτικών οξύνθηκαν και η πολιτική κρίση εξελίχθηκε σε εμφύλιο πόλεμο το πρώτο εξάμηνο του 1824. Οι δύο αντιμαχόμενες παρατάξεις ήταν οι στρατιωτικοί της Πελοποννήσου με επικεφαλής τον Κολοκοτρώνη και οι πολιτικοί της Πελοποννήσου και οι νησιώτες.

Αιτία για τον δεύτερο εμφύλιο(Ιούλιος 1824 - Ιανουάριος 1825) έδωσε η άρνηση των κατοίκων της Τριφυλλίας να πληρώσουν φόρους στην κυβέρνηση Κουντουριώτη, ο οποίος έστειλε στρατεύματα για να επιβάλει τη θέληση της κυβέρνησης. Έξω από την Τριπολιτσά σκοτώνεται ο γιος το Κολοκοτρώνη, Πάνος και ο Γέρος του Μωριά συντετριμμένος αποσύρθηκε στη Βυτίνα.

Ωστόσο ο Ιμπραήμ είχε καταλάβει τη μισή Πελοπόννησο και ο Κιουταχής πολιορκούσε το Μεσολόγγι. Η στρατηγική ιδιοφυΐα του Κολοκοτρώνη έπρεπε να τεθεί πάλι στη διάθεση του Αγώνα.

Ας μην είμαστε αφελείς. Η άσκηση της πολιτικής εξουσίας είναι επάγγελμα και ελάχιστοι θα θυσίαζαν κόπο, χρήμα ή υλικές ανέσεις και πιθανά οφέλη, που θα τους εξασφάλιζε ένα άλλο επάγγελμα για να σώσει τους συμπολίτες, όπως οι Ι.Καποδίστριας και Χ.Τρικούπης). Το να παριστάνουν οι ασχολούμενοι με την πολιτική πως ό,τι κάνουν πηγάζει από ενδιαφέρον για τον εργάτη και τους αδύναμους, μοιάζει τουλάχιστον υποκριτικό και συμβάλλει στην αποστροφή των πολιτών προς την ενασχόληση με τα κοινά, όταν μάλιστα παρατηρούμε ότι αποσύρονται από το λειτούργημα τους πλουσιότατοι και έχοντας εξασφαλίσει και κάποια θεσούλα για τους συγγενείς.

Μήπως ο "εμφύλιος" που συνεχώς εξελίσσεται στο ναό της δημοκρατίας εδώ και πολλές δεκαετίες δεν είναι η "μεγαλειώδης" προσπάθεια κατάληψη της εξουσίας;

 



Κοινωνική Ενημέρωση: Θέσεις εργασίας

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *